22.10.2018 22:14

Ústřední turnaj v šachu- Moutnice

V sobotu 20. října 2018 jsem se spolu s dcerou Klárou zúčastnil ústředního turnaje v šachu v Moutnici. Klárka se na turnaj velice těšila, a tak jí nevadilo, že již třetí víkend po sobě věnuje sobotu i neděli šachům. Těšila se tak moc, že jí nedělalo problém ranní vstávání, a to přesto, že se vstávalo velice brzy. Chtěli jsme totiž stihnout ranní autobus v 6:25 od Lidového domu, abychom měli v Brně klid na přestup. Autobus dojel na Zvonařku přesně podle jízdního řádu v 7:30, a tak jsme mohli v klidu v čekárně počkat na náš spoj do Moutnice v 8:14.

V 8:45 nás již autobus vysadil v Moutnici a k mému příjemnému překvapení zastavil téměř před Orlovnou. Dorazili jsme téměř jako první, před námi byli už jen pořadatelé. Mohli jsme si dát čaj a případně si prohlédnout výstavu věnovanou statečným občanům Moutnic, kteří bojovali za naši vlast za druhé světové války, o jejich osudech za války i po ní.

V 10:00 bylo přesně dle propozic zahájení turnaje a bezprostředně poté proběhlo losování prvního kola a první kolo. Už v něm se projevilo, že Klárka nehraje svůj první turnaj a že má rapidy v oblibě. Klárka první dvě kola vyhrála, zatímco já je prohrál. V dalším průběhu turnaje jsme se s Klárkou bodově vyrovnali, protože Klárka měla těžší soupeře, zatímco já lehčí. Po pěti kolech jsme měli oba 2 body, a tak jsme mohli celkem spokojeně odejít do vedlejší místnosti, kde nám pořadatelé nachystali oběd, a to pečené kuře s chlebem.

V posledních čtyřech kolech jsem si já ještě polepšil o bod a Klárka o dva, takže Klárka náš rodinný minuturnaj vyhrála! Škoda, že nás los v některém z kol nesvedl proti sobě, ale i tak bylo příjemné, že jsme zhruba v polovině kol seděli na šachovnici vedle sebe. Klárka dokázala kromě své partie sledovat i tu moji, a tak mi mohla vysvětlit, co jsem zahrál špatně.

Turnaje se celkově zúčastnilo 28 hráčů, hrálo se na 14 šachovnicích. Turnaj se hrál jeden, ale vyhodnocovali se zvlášť dospělí a děti. Aby nebylo nejmladší devítileté účastnici líto, že nedostane cenu, rozhodl se pořadatel v souladu s propozicemi udělit ceny ve třech kategoriích, a to muži, ženy a kluci. Klárka skončila mezi ženami na druhém místě a obdržela pohár, diplom a tašku plnou sladkých i slaných pochutin. S turnajem jsme byli oba spokojeni, Klárka také proto, že tolik cen na žádném turnaji předtím nedostala. Více než výsledek a ceny mě ale jako otce potěšilo pochvalné vyjádření na adresu Klárky od některých jejich soupeřů.

Na zpáteční cestu jsme nastoupili v 15:45 na zastávce kousek od Orlovny. Tentokrát jsme jeli opačným směrem do Čejče, kde jsme přesedli na autobus do Hodonína, odkud už jsme pokračovali domů vlakem do Starého Města. Příjemně prožitý den přehlušil únavu z ranního vstávání, a tak jsme za zpěvu lidových i umělých písní dorazili šťastně domů. A protože Klárka nebyla lakomá, tak spravedlivě rozdělila všem členům naší rodiny své slané pochutiny, abychom si je mohli dopřát při sledování taneční soutěže Stardance v televizi.

Turnaj v Moutnici můžeme doporučit všem dospělým i dětským šachistům z naší jednoty. Pevně věříme, že příští rok se naše jednota zúčastní v hojnějším počtu.

Ve Starém Městě 22.10. 2018

Pavel Spáčil

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město