28.05.2024 17:03

Navalis aneb Svatojánské slavnosti 2024

Ve středu 15.5.2024 jsme se 4 zástupci župy Velehradské vypravili i s prapory do Prahy na Svatojánské slavnosti Navalis - v předvečer svátku Svatého Jana Nepomuckého.
Vyjeli jsme dopoledne pro případ dopravních komplikací na dálnici. Po příjezdu jsme měli zázemí v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí. Jelikož jsme měli poměrně čas, tak jsme si prošli historické centrum Prahy.
Jako první náš počin byla čestná stráž u Arcibiskupského paláce, kde žehnal koním a jezdcům arcibiskup Jan Graubner, spolu se starostkou Prahy 1 a senátorem Josefem Bazalou, protože většina účastníků na koních a krojovaných byla z Kunovic a dalších částí Slovácka.
Po přesunu ke katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jsme vítali u vchodu s ostatními Orly, cechem kominíků a pražských Benátek procesí v čele s emeritním arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou a s arcibiskupem Janem Graubnerem, který se s námi pozdravil.
Při mši konané v katedrále jsme stáli v blízkosti oltáře a následně jsme spolu se všemi prapory a dalšími účastníky šli v průvodu části tzv. královské cesty na Karlův most. Cestou přes  Nerudovou ulici, Malostranské náměstí na Karlův most nás sledovalo mnoho návštěvníků Prahy, kteří většinou byli překvapeni přítomnosti průvodu. 
Na Karlově mostě jsme se zastavili, přičemž pobožnost zde vedl arcibiskup Graubner, který na tomto místě připomněl, že roku 1393 bylo umučené tělo Jana Nepomuckého vhozeno z Karlova mostu do Vltavy. Zároveň zde byli zahájeny akce v rámci oslav na hladině Vltavy-plavba regat, seskok parašutistů a barokní koncert.
Poslední naší zastávkou byla čestná stráž s prapory u kostela sv. Františka, který je hned vedle Karlova mostu. Zde dorazilo procesí s různými artefakty spojené s Janem Nepomuckým.
Protože už byla skoro tma, tak následně po krátkém občerstvení na lodi jsme se vypravili zpět k Arcibiskupskému paláci a odjížděli jsme zpět na Moravu.
Slavnosti Navalis mají v Praze velkou tradici a konají se již od roku 1715. Vedle mše svaté, průvodu je zde bohatý doprovodný program na Vltavě, neboť Jan Nepomucký je  patronem mostů, rybářů, mlynářů, plavců a vůbec všech řemesel, která mají co dočinění s vodou.
 
Tomáš Konvička
 

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město