26.01.2018 19:00

Aktivita Šlápoty za rok 2017

 

1.       První výšlap byl plánovaný na 25. března. Bohužel se na něj, i přes nadšení spousty lidí, dostavila pouze Liduška Gieslová. Shodli jsme se, že tento výšlap nemá cenu a zrušili jsme ho.

 

2.       Druhý výšlap se uskutečnil 22. dubna ve Vizovicích. Protože tato akce nabízela trasu pro rodiny s dětmi, oslovil jsem mimo jiné také tuto skupinu. Vyrazili tam Gieslovi a podstatná část Ferdů. Celkem nás bylo deset.

Tamní Orli přichystali dvě výletní trasy v okolí Vizovic. My jsme zvolili tu, která měla po své cestě i hru s hádankami pro děti. Rodiče nemuseli čelit náročným kopcům a děti byly nadšené ze hry, která provázela celou trasu. Na konci trasy děti čekalo ohodnocení, za správně zodpovězené hádanky a pak jsme si mohli všichni společně sednout ke stolu. Dát si kávu, čaj a dokonce jsme dostali i párky.

Výšlap nebyl nijak náročný. Dal by se popsat jako příjemná procházka s rodinou. Tento typ se mi velice líbil a jeden z výšlapů roku 2018 bych jistě v tomto duchu, popř. přímo ve Vizovicích, opět zopakoval.

 

3.       Třetí výšlap proběhl 27. května. Tento výšlap zorganizovala Šlápota společně s Animátory UH. Vypravili jsme se v sestavě osmi lidí (mezi nimi byl i otec Petr Souček, bývalý kaplan pro mládež) objevovat Chřiby.

Naše cesta začala v Jankovicích u kostela Nanebevzetí panny Marie. Po cestě skrze krásnou přírodu, ohradník s kravami a rozmanitě členitý terén jsme dosáhli prvního cíle a to Komínské skály. Zde jsme se na chvíli zastavili, podívali se po okolí. Také jsme posvačili a otec Souček nás obohatil katechezí na téma „příroda“. Po ní jsme vyrazili opět na cestu. Ta vedla přes Bunč na Salaš. Ani po patnácti kilometrech kopcovité cesty nás neomrzelo stoupání a nějaké schody rozhledny na Salaši nebyly problém. Následovala cesta přes Salaš ke Zlatské studánce. Po cestě jsme se (jen pár odvážných) rozhodli, že se zchladíme v místní nádrži. U Zlatské jsme to střihli přes kopec zpět do Jankovic. Tady nás čekal odvoz, který zajistil jeden z účastníků.

Výlet byl příjemný. Pohyb po lesech i loukách, který nabízí Chřiby je krásný, ale také náročnější. Už jsme se museli potýkat s kopcovitým terénem. Každopádně pro lidi, kteří mají rádi pohyb v lesích a přírodě obecně, to nebyl žádný problém.

 

4.       Čtvrtý výlet byl plánován na červen. Bohužel kvůli mé vytíženosti koncem školního roku se mi ho nepodařilo uskutečnit.

 

5.       Pátý a také poslední výšlap Šlápoty v roce 2017 se uskutečnil 30. prosince. Šlápota se připojila k již tradičnímu předsilvestrovskému výšlapu na Brdo. Tohoto výletu se zúčastnilo deset lidí z toho dvě děti.

 

Z Horního Salaše (točna) jsme se vydali cestou přímo na Brdo. Po minutí Památníku obětem salašské tragédie nás čekala odbočka do lesa. Zde začala doslova pohádka. Zcela zasněžený les tvořil nádherné obrazy, které jen tak člověk neuvidí. Před závěrečným stoupáním na Brdo jsme se museli proplést skrze haldy lidí. Byla jich opravdu spousta a nejen u stánků s trdelníky, či svařákem, ale také okolo cest, kde si dělali ohně a opékali na nich špekáčky. Pár z nás se vydalo úplně na vrchol rozhledny. Zbytek zůstal dole a využili chvilku na svačinu. Avšak velmi foukalo a tak jsme udělali rychlé společné foto a vyrazili jsme zpět. Po cestě jsme nemohli neochutnat trdelníky. Při té příležitosti jsme si připili na celkem úspěšný rok Šlápoty a ochutnali domácí cukroví. Po té jsme vyrazili stejnou cestou zpět.

Krásný výlet s příjemnou atmosférou, zasněženou krajinou a skvělou společností. Tak by se dal popsat tento výlet Šlápoty. Již se těšíme na příští ročník.

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město