26.04.2024 18:40

Olomouc - inaugurace nového olomouckého biskupa

V sobotu 13. 4. 2024 se i členové jednoty Orla zúčastnili slavnostního uvedení nového olomouckého biskupa Josefa Nuzíka do funkce arcibiskupa Olomoucké diecéze.

V katedrále sv. Václava se sešli věřící, zástupci vlády, parlamentu i místních samospráv, církevních škol a Charit, řeholníci a řeholnice. Počet účastníků bohoslužby i venkovního setkání s arcibiskupem se zúčastnilo podle pořadatelů k třem a půl tisícům přítomných.

Spolu s místostarostou Orla župy Velehradské Josef Častulík, sekretářkou ústředí Orla Kristýnou Horákovou a orlem z Hustopečí nad Bečvou Vlastimilem Váhalou jsme drželi čestnou stráž v katedrále. Já jsem také měla tu čest v orelském kroji a se staroměstským praporem naší jednoty stát v katedrále sv. Václava. Když otec arcibiskup vcházel a procházel katedrálou, zvedli jsme naše orelské prapory do výšky a mávali jsme arcibiskupovi na pozdrav. Naše místo totiž bylo po levém boku katedrály. Nesměli jsme stát uprostřed kvůli kamerám televize, aby věřící viděli na velkoplošných obrazovkách i venku celou bohoslužbu. Před koncem bohoslužby jsme přece jen šli k východu katedrály a po stranách uličky jsme si stoupli, abychom mohli našeho nového arcibiskupa Josefa Nuzíka pozdravit za všechny Orly.

Po bohoslužbě se u katedrály mohli přítomní občerstvit, zazpívat si s dechovými kapelami, a také osobně pozdravit a setkat se s novým arcibiskupem.

 

Mgr. Jana Ferdová, cvičitelka v jednotě Orla

 

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město