14.11.2013 18:54

Setkání seniorů Orla župy Velehradské 2013

 

V úterý 1. října 2013 se uskutečnilo na Orlovně v Uherském Hradišti každoroční setkání orelských seniorů. Více než padesát přítomných ze Vnorov, Starého Města, Kunovic, Vizovic, Zlína Malenovic, Uherského Brodu, Domanína, Polešovic a Drnovic přivítal starosta župy Velehradské Josef Častulík. Velmi milým hostem byl uherskohradišťský děkan P. Jan Turko, který i prostřednictvím dataprojektoru všem přiblížíl letošní cyklopouť ze Soluně na Velehrad. Právě odtud před 1150 přišli na Velkou Moravu slovanští věrozvěstové sv. Cyril a Metoděj.

Letošní cyklopouť započali poutníci v Soluni 19. června v chrámu svatého Cyrila a Metoděje, kde jim na cestu požehnal a předal Ikonu namalovanou studenty místní ikonografické školy soluňský pravoslavný biskup. Cyklopoutníci pak putovali pravoslavnými i katolickými zeměmi. Během své cesty projeli sedm států.

Cyklopoutníci navštívili místa, která jsou spjata s působením svatého Cyrila a Metoděje: Zalavár-Baltnohrad, Nitru, Kopčany, Mikulčice, Metodějovu výšinu, aby na Velehradě ukončili svou cestu a předali arcibiskupovi Mons. Janu Graubnerovi ikonu, kterou celou cestu vezli sebou. Celkem ujeli přes 1800 kilometrů.

Starosta Orla v Uherském Brodě Ing. Štěpán Janík přítomným přiblížil další letošní cyklopouť, kterou uspořádala jednota Uherský Brod již devátým rokem, a to po českém území. Letos se účastnilo rekordních stopadesát cyklistů ve věku od 11 do 74 let.

Všichni si rádi vyslechli zajímavá vyprávění a poté už si při bohatém občerstvení zazpívali s Františkem Pavkou ze Vnorov, který hrál na harmoniku.

Setkání všechny přítomné naplnilo optimismem a dobrou náladou do dalších všedních dní.

Župní rada vyjádřila také poděkování jednotě Staré Město za organizaci, zvláště starostce Dagmar Zálešákové. Doufáme, že v příštím roce se sejdeme v ještě větším počtu.

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město