10.04.2015 13:03

Prosba a informace o dárcovství

Prosím,hledá se vhodný dárce kostní dřeně pro maminku z našeho regionu, která má 2 pětileté děteti. Můžeme říct, že nalezení vhodného dárce znamená záchranu života, proto si přečtěte níže uvedené informace a zejména jste- li ve věku 18-35 let. Prosím neberte to na lehkou váhu, zde obzvlášť platí, že vaše rozhodnutí může znamenat záchranu života. Větší předpoklad totiž je nalézt vhodného dárce v regionu, odkud pochází pacient. Přepošlete také dále.                                              Děkuji.     Kamil Psotka (předseda MO KDU-ČSL a zastupitel Města Staré Město)

 

Základní informace pro zápis do registru dárců kostní dřeně níže. Jestli se chcete ještě osobně dozvědět více, tak 16.4. je ve Starém Městě na Orlovně na toto téma přednáška. Začátek v 18 hodin.

 

Informace přednese paní Zdenka Wasserbauerová, která již získala přes 5000 potenciálních dárců, z nichž skutečně 40 bylo vhodných pro určité pacienty.

 

Základní informace pro zápis do registru dárců kostní dřeně:

 

Věk 18-35let, přijit na transfuzní stanici, kde se odeberou dva mililitry krve. Na transfuzní stanici se vypíše jen dotazník a pracovník transfůzní stanice zodpoví případné dotazy.( Nejsou lékařské prohlídky, protože za několik let, až bude konkrétní dárce potřeba, se zdravotní stav může změnit a pak když je shoda, tak se dělá důkladná zdravotní prohlídka.)

Statisticky vychází, že ze 121 zaregistrovaných ochotných lidí-potenciálních dárců kostní dřeně je jeden vhodný pro některého z pacientů, proto je nutné aby zaregistrovaných dárců bylo co nejvíce.

Na transfuzní stanici není možné přijít kdykoliv, je nutné se předem ohlásit a oni sdělí možný termín.

(Pro transfůzní stanici v Uherském Hradišti je telefon 572 529 809).

Dárce, který má shodu, je pozván do Plzně, kde je speciální odběrové pracoviště. Samotný odběr v 95% je separací kmenových buněk, tedy jedna žíla se napíchne, krev jde přes separátor a do druhé ruky se krev vrací.

Dokud je naděje, musíme ze sebe dát všechno pro naději na život.

Pozn. Pokud je někdo s věkem nad 35 let ochoten vstoupit do registru dárců kostní dřeně, platí pro něho výše uvedené, ale bohužel musí uhradit 1500 Kč, což jsou náklady na vyhodnocení a registraci odebraného vzorku. (Pojišťovny totiž vůbec nehradí náklady na registraci dárců. Tyto náklady hradí různé nadace. A s ohledem na perspektivnost dárců tak právě jen pro věkovou skupinu 18-35 let.) Dotyčný tedy zavolá na transfuzní stanici a zároveň nahlásí, že je starší 35 let. Pracovník transfuzní stanice již sdělí vše potřebné včetně čísla účtu, kam odešle výše zmíněných 1500 Kč a v dohodnutém termínu se dostaví na transfuzní stanici.

 

—————

Zpět


Kontakt

Orel jednota Staré Město

pobočný spolek


Nám. Hrdinů 264
686 03 Staré Město